torsdag 14 juli 2011

Kycklinggryta

4 portioner bandpasta (Tagliatelle)
2 stora kycklingfiléer, ca 500-600 g
1 pkt bacon (140 g)
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 kycklingbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta, hackad el. pressad
1 liten burk (2 dl) lätt crème fraiche + 2 dl vatten eller 1 pkt milda mini mat 7 % + 2 dl vatten/mjölk
2 msk frysta örtkryddor typ Provensale eller Italienska
1 msk Kött och grillkrydda
2 msk paprikapulver
Oregano och/eller andra torra örtkryddor
Svartpeppar (Obs inget salt!)
Smör eller margarin till stekning
(Färsk persilja eller andra färska örtkryddor)

Hacka lök och paprika i lagom stora bitar. Stek löken och paprikan mjuk och stjälp upp på en tallrik och spara till senare.
Stek kyckling och bacon och häll tillbaka paprikan och löken ner i stekpannan.

Koka pastan enligt beskrivning på förpackningen.

Tillsätt buljongtärningarna + alla de andra ingredienserna, till grytan. Låt småputtra medan pastan kokar. Man kan behöva tillsätta mer mjölk/vatten och ev. reda av grytan med majsena eller lite vetemjöl om man tycker såsen är för tjock eller för tunn. Om man vill kan man toppa genom att klippa färsk persilja över grytan.

Servera med pastan.

Fransk chokladtårta

150 g smör
300 g mörk choklad 70 %
5 st ägg, ekologiska
2 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk
1 nypa flingsalt
2 dl vetemjöl
Till servering
grädde, lättvispad
färska jordgubbar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och chokladen och rör det slätt.

3. Vispa ägg, strösocker, salt och frön från urskrapad vaniljstång vitt och luftigt.

4. Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.

5. Vänd försiktigt ner chokladsmöret.

6. Fyll smeten i en smord kakform.

7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten, annars blir den lätt för smulig.

8. Låt kakan svalna, skär den i bitar och servera med grädde och färska jordgubbar.

tisdag 12 juli 2011

Torskplanka

1 paket fryst torskblock eller liknande.
3 dl matlagningsgrädde
1 knippe dill
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl räkost/kräftost
1 liter Potatismos
0 burk Räkstjärtar
1 dl riven ost

  1. 1. Ställ ugnen på 175 grader, smörj en ugnsform med smör eller olja. Dela fisken i mindre bitar och fördela den jämnt över formen. Salta fisken och ställ in i ugnen och låt stå till fisken är färdig (ca 15 - 20 min.)
  2. 2. Blanda matlagningsgrädden, räk/kräftosten och dillen i en skål. Salta och peppra och tillsätt sedan räkorna.
  3. 3. Efter ca 20 minuter (när fisken är klar) tas den ut ur ugnen. Höj sedan värmen till 200 grader.
  4. 4. Lägg potatismoset runt fisken och häll sedan över röran med räkorna. Strö över osten och ställ sedan in i ugnen. Låt stå till gratängen har fått fin färg.

Torsk i ugnen

2 röda paprikor
800 g torsk
50 g Norrmejerier Smör
2 dl crème fraiche
1–2 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Dill

ätt ugnen på 175°.

Skär paprikan i strimlor och lägg i botten på en ugnsfast form. Klicka över Norrmejerier Smör.

Skär torsken i portionsbitar och fördela över paprikabädden. Stek i ugnen i 15 minuter.

Tag ut och bred på crème fraiche blandat med tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.

Stek klart i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Klipp över rikligt med dill.
Servera med kokt potatis.