onsdag 21 december 2011

Kladdkaka

2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1/2 tsk salt

175 grader

*Smält smör
*Vispa ägg och socker poröst.
*Blanda försiktigt i resten.
*Grädda 15-20min.

Mjuk chokladkola

ca 60 st


50 g smör


3 dl vispgrädde


3 dl strösocker


1 dl ljus sirap


100 g mörk choklad




Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård. Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält. Häll upp smeten i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm. Låt den kallna och skär i bitar. Förvara kallt.