fredag 16 mars 2012

Annas kycklinggratäng


3-4 port
1 grillad kyckling, rensas och skäres i bitar
1 purjolök, strimlad
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme friache
2 msk mango chutney
1 msk soja (kinesisk)
1 msk kalvfond
salt & svartpeppar

*Lägg kycklingköttet i en ugnsform.
*Stek purjolöken mjuk i smör.
*Tillsätt mango chutney, grädde, creme fraiche, soja och fond. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
*Häll detta över kycklingköttet.
*Ställ in gratängen i ugnen 200 C ca 20 min tills allt är genomvarmt och fått lite fin färg. Servera med ris eller bara en god sallad.

söndag 11 mars 2012

Köttfärslimpa

500 g nötfärs
4 msk ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör-&rapsolja
1 ägg
3 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm peppar

*Sätt ugnen på 200°.
*Låt ströbröd och mjölk svälla 5 minuter i en bunke.
*Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smör-&rapsolja i en stekpanna.
*Blanda ägg, tomatpuré, kryddor, stekt lök och färs i bunken med ströbrödet, rör till en slät färs.
*Forma färsen till en limpa i en smord ugnssäker form.
* Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.

onsdag 7 mars 2012

Pasta med laxsås och räkor

4 port
300 g pasta t ex pappardelle
300 g skinn- och benfri lax
200 g skalade räkor, ca 500 g oskalade
2 ½ dl Kelda mellangrädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk skaldjursfond
½ krm cayennepeppar1
½ msk majsstärkelse
Gremolata:rivet skal av 1 citron, 1 dl finhackad persilja, 2 finhackade vitlöksklyftor

Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop gremolatan. Skär laxen i bitar. Blanda grädde, vin, fond, cayennepeppar och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. Tillsätt laxen och låt koka 2-3 min. Rör ner räkorna, häll såsen över den nykokta pastan och strö över gremolata.