måndag 23 november 2015

Krämig pasta med kyckling och saffran

4 port pasta, gärna gnocchi
2 vitlöksklyftor
150g harivots verts
2 tomater
650g kycklingfilé
1 msk olja
salt och peppar
1 dl hackad gul lök
1 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 msk tomatpuré


1. Tina kycklingen,
2. Koka pasta.
3. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Ansa bönorna. Grovtärna tomaterna.
4. Koka bönorna i saltat vatten ca 4 min. Lyft upp dem på ett fat.
5. Strimla och stek kycklingen i olja. Krydda med salt och peppar.
6. Vänd ner vitlök och lök i stekpannan och stek ytterligare någon minut.
7. Tillsätt mjölk, grädde, saffran och tomatpuré och sjud några minuter. Vänd ner bönorna och tomaterna och låt det blir varmt.
8. Blanda pastan med kycklingen. Krydda med lite extra peppar.

Potatis- och pujolökssoppa

1 purjolök
2 bakpotatisar
1 dl hackad gul lök
1 msk olivolja
1 liter vatten
2,5 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
salt och peppar
1/2 kruka persilja

1. Ansa och skiva purjolöken. Skala potatisen och skär den i 2-3cm stora tärningar.
2. Fräs purjolöken och löken i olivolja i en kastrull och tillsätt potatisen. Häll i vatten och buljongtärningar och koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15min.
3. Tillsätt grädde och mjölk. Mixa soppan slät med mixer. Värm soppan och smaksätt med salt och peppar.
4. Hacka persiljan och toppa på soppan.

Snabba gulaschen

ris
1 vitlöksklyfta
2 gula paprikor
1 dl hackad lök
1 msk olja
1 tsk hel kummin
2 msk tomatpuré
390g finkrossade tomater
2,5dl kycklingbulkong (vatten och tärning eller fond)
ca 500g blandfärs
salt och peppar
1/2 kruka persilja

1. Koka riset
2. Skala vitlöken och skär paprikorna i bitar.
3. Bryn lök och paprika i hälften av oljan i en gryta tillsammans med mortlad kummin några minuter tills grönsakerna börjar få färg.
4. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomatkross och buljong och låt det koka upp.
5. Bryn färsen i resten av oljan i en stekpanna, lägg över den i grytan. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Hacka eller klipp persiljan.
7. Serverad gulaschen med ris och strö på persilja.

Stekt fisk med currypickles

potatis

Pickles
1 burk pickles 390g
2 dl creme fraiche
1 msk curry
salt och peppar

Torsk
1 dl vetemjöl
675g alaska Pollock
2 msk smör el margarin

1. Tina Fisken.
2. Skala och koka potatisen
3. Låt pickles rinna av ordentligt.
4. Blanda creme fraiche och curry. hacka pickles och vänd ner, smaka av med salt och peppar.
5. Häll mjölet på en tallrik. Salta och peppra fisken och vänd den i mjölet. Stek fisken i matfettet ca 3min på varje sida.